Over De Echte Kieswijzer
De Echte Kieswijzer is in het leven geroepen om een eerlijker stemadvies te geven. In tegenstelling tot andere kieswijzers zijn onze stellingen gekoppeld aan het stemgedrag van de partijen op de ingediende moties in de Tweede Kamer. Aan het einde krijg je een resultaat op basis van het gedrag van de partijen in de Tweede Kamer en niet op basis van wat er in het partijprogramma beloofd wordt.
Oorsprong
Het idee voor De Echte Kieswijzer is ontstaan bij een groep ondernemers die niet tevreden was over de originele Kieswijzer. De uitslagen van de originele Kieswijzer kwamen altijd wel netjes overeen met het verkiezingsprogramma, maar in het uiteindelijke regeerakkoord zag je dat veel van de partijstandpunten gemakkelijk werden “uitgeruild” om maar een coalitie te kunnen vormen. Ook in de regeerperiode na de verkiezingen zagen ze een grote discrepantie tussen de partijstandpunten uit het verkiezingsprogramma en het stemgedrag op Tweede Kamermoties. Dit lag niet aan de originele Kieswijzer maar aan de partijen zelf, die blijkbaar niet handelen volgens hun eigen verkiezingsprogramma.
Deze ondernemers kwamen op het idee om een Kieswijzer te ontwikkelen die gebruik maakt van de stemuitslagen op Tweede Kamermoties, om zo een realistischer beeld van de partijstandpunten weer te geven. De uitslag van De Echte Kieswijzer is dus gebaseerd op de stemuitslag van de Tweede Kamermoties. Dit is vaak veel nauwkeuriger dan het partijprogramma.
Financiering
Het bouwen van een platform zoals dit kost een hoop geld. Denk hierbij aan bedragen van rond de € 100.000. De Echte Kieswijzer is uit eigen zak betaald door deze groep ondernemers en zij hebben hier geen euro subsidie voor ontvangen. Daardoor kan ook gesteld worden dat De Echte Kieswijzer 100% onafhankelijk is. Het mag duidelijk zijn dat er voor deze ondernemers geen enkel financieel of commercieel belang gekoppeld is aan De Echte Kieswijzer. Zij doen dit puur uit maatschappelijk belang.
Uiteraard willen zij de Kieswijzer uitbreiden met nog meer functies, zoals bijvoorbeeld historische gegevens. Je kunt dan zien hoe “betrouwbaar” een partij in het verleden is geweest door de verkiezingsprogramma's te vergelijken met het stemgedrag in de Tweede Kamer. Dit kan je dan per regeringsperiode zien. Ook meer marketing voor grotere bekendheid van De Echte Kieswijzer staat op de verlanglijst, maar dat kost natuurlijk ook een hoop extra geld.
Doneren
Hiernaast kunt u een kleine donatie doen zodat De Echte Kieswijzer verder ontwikkeld kan worden en ermeer bekendheid voor ontstaat. Zoals al eerder genoemd ontvangt deze stichting geen subsidie van de overheid of andere organisaties en is elke euro betaald door de initiatiefnemers. Om het platform verder te helpen kunt u hiernaast een kleine donatie doen van bijvoorbeeld € 1. Hiermee zou u het platform enorm helpen en kunt u ook bij de volgende verkiezingen volledig en goed geïnformeerd uw keuze maken.
Doneren kan via: bunq.me/DeEchteKieswijzer.
Data voorziening
Alle data die we gebruiken met betrekking tot fracties, moties, stemmingen, etc., komt direct vanuit van het Open Data Portaal van de Tweede Kamer.
In het Gegevensmagazijn bevinden zich de data die de Tweede Kamer genereert bij het uitvoeren van haar werkzaamheden, denk hierbij aan: wetsvoorstellen, moties, amendementen, verslagen en de samenstelling van fracties en commissies.
Meer informatie over het Gegevensmagazijn en het Open Data Portaal van de Tweede Kamer is te vinden via: opendata.tweedekamer.nl/documentatie.